Ce anume te influenteaza sa scrii pe blog? Cred ca iesitul in lume, socializarea, lucrurile noi.
Pai in ultimul timp am avut contacte sociale minime din cauza sesiunii, dar existente, insa cel mai recent examen pe care l-am dat, la Economie Europeana, a implicat citirea unei documentatii imense a carui parcurgere m-a dus la aflarea unor informatii noi, dar si la formularea unor opinii personale.
In primul rand, toata treaba asta cu Uniunea Europeana e rezultatul frustrarilor natiunii franceze care intotdeauna s-a simtit complexata de Statele Unite.
Victor Hugo promova conceptul de Statele Unite ale Europei inca din 1848, iar prima incercare de unificare, chiar si fortata, a fost realizata de Napoleon care dorea unificarea Europei, desigur, sub dominatie franceza. :)
Nu vin eu cu idei revolutionare aici, dar marea integrare europeana a fost practic initiata de SUA pentru propriile interese. SUA a fost intotdeauna izolata de frontul razboaielor si pe fondul belic ei si-au crescut aparatul de productie, fiind cei care aprovizionau frontul. Din cauza productiilor imense care nu isi mai gaseau destinatari intr-o Europa ravasita, au fost nevoiti sa sprijine reconstructia Europei pentru propriile interese economice, prin Planul Marshall.
In timp ce Marea Britanie si Franta realizasera ca nu mai erau puteri mondiale, s-au trezit 2 vizionari francezi, Jean Monnet si Robert Schuman, care au vizualizat ei ca daca nu intervin, SUA va fi principalul factor de decizie in NATO (astia de se chinuiau sa lupte impotriva sovietilor), Marea Britanie va fi trasa mai aproape de SUA, cresterea economica si militara a Germaniei nu ar mai putea fi controlata, iar Sunshine Land of France ar putea fi eclipsata, asa ca au decis ei sa renunte ei la Alsacia si Lorena (tin minte si acum cum ma intrebam an de an ce dumnezeu aveau Alsacia si Lorena de toata lumea se batea pe ele si am realizat ca erau resurse importante de carbuni) pentru a constitui Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, principalele resurse in reconstruirea Europei, punandu-le intr-o administratie supranationala, in care au reusit sa fraiereasca sa intre Germania, Italia si tarile Benelux
Ei aveau standarde inalte care nu prea erau atinse, dar ei tot incercau si perserverau. Mai faceau niste observatii, mai reformau putin sistemul. Cativa au si demisionat pe parcurs. N-au mai rezistat.
Ma gandeam eu dupa, cat de greu trebe sa fii implicat in UE? Faci niste excursii de cateva ori pe an la Bruxelles, formulezi niste prevederi, obiective in cateva zile, iar jumate de an stai si te scarpini cat timp astepti ca toate cele 27 de tari sa ratifice tratatul si daca nu mere, o iei de la capat.
Adica, numai pentru a adopta steagul, le-au trebuit 2 ani!!! 2 ani! Ca sa ajunga la 12 stele PANTONE YELLOW | RGB 255/204/0 | HX FFCC00| 100% process yellow pe un fond PANTONE REFLEX BLUE | RGB 0/0/153 | HX 000099 | 100% process cyan + 80% process magenta. Si de ce tocmai numarul 12 simbolizeaza perfectiunea? De cand? Ah, ca sa nu mai spun de reproducerea steagului in alb-negru care necesita un chenar alb.
Ah, iar deviza populara cu "Unitate in diversitate" a fost aleasa in urma unui concurs realizat in scolile din Uniunea Europeana la care au participa tineri cu varste intre 10 si 20 de ani, identitatea castigatorului ramanand secreta.
Anyway, nu prea sunt fan Uniunea Europeana si daca ma mai plictisesc cumva, incep sa scriu si despre libertatile de circulatie. :)) Insa nu acum. Vreau sa ma pun la un joc de ala cretin, special de jucat in sesiune. :)
Wednesday, June 6, 2007
Euroscepticism
Printed by Adinaaa . 1:55 AM
Coduri de bare: 5|| edu||cational ||, 5|| id||ei ||
6 comentarii:
he he.. 1.sunt curioasa daca ai scris cu aceeasi patima si in eseul de astazi,caci sunt convinsa ca profesorul ar fi apreciat vizunea ta asupra istoriei UE. Eu as fi dedicat un post PAC-ului ;))
2. Jocul respectiv este unul chiar captivant :))si nu poti sa negi asta avand in vedere ca este 4:30 AM si tu descoperi indicii ;)
1. Chiar da. Imagineaza-ti ca am inceput cu politica mercantilista, ramasita din putinele mele cunostinte de la istorie. Sa vezi restul numai... Cassis de Dijon and stuff. :D Iti spun eu, lucrare de 10 minim. :))
2. Pardon, 4,24 :)))
ce joc mah ca ma enervati la culme!! eu de ce sa mor de plictiseala? ia lasati gluma si pasati-mi linkul.
Pai acum suntem la obsesia Agatha Christie - Death on the Nile. Am stat pana la 5 sa joc noaptea trecuta. Incepea deja sa rasara soarele si sa ciripeasca pasarelele.
daaa...daca m-as lua dupa ceea ce ai scris aici, as zice k ai luat minim 10 la istorie ;)) dar, acolo nu a trebuit sa scriem despe istoria UE. foooarte interesant. sincera sa fiu, asta este specificul facultatii noastre, asta nu facem, si cu toate k nu facem tot ies bube pe mine cand aud de Uniunea Europeana ;)) interesant, cum spuneam si mai sus ;))
Mie imi ies bube cand aud de institutiile Uniunii Europene. Pe cine dracu intereseaza ca au 2 sedinte ordinare si nush cate extra si unde se tin si de cate ori se aleg membrii si cat e mandatul si care au fost ultimii 5? Imi pare bine ca la ultimul examen profu a gandit ca ar fi prea usor sa ne dea institutiile. :)))))
Si totusi am gasit toate 13 tari care au euro. Dar nu le-am retinut. :D
This is what we do.
Post a Comment