Wednesday, August 22, 2007

Hai-hui pe cupoane de calatorie

Ma fascineaza mersul cu trenul, fiindca nu stii niciodata peste cine vei da in urmatoarea calatorie. In ultima luna am mers cu trenul de mi-au iesit kilometrii pe ochi, drumuri in care am cunoscut lume diversa.

IC, Bucuresti - Suceava - am mers cu un barbat de vreo 40 de ani, muncitor pe santier prin Spania, a carui tata tocmai murise si probabil evenimentul emotionant l-a facut sa tina monoloage intregi cu vorbe de duh, experiente de viata si sfaturi moralizatoare, intre care mai adauga si momente de gandire marcate de interjectii, cum ar fi "hmmm". Chiar profund.

R, Botosani - Bucuresti - veterani de razboi convinsi ca tara asta se duce dracului

R, Bucuresti - Costinesti - poate ziua de marti nu a fost cea mai buna alegere de a pleca spre mare, dat fiind faptul ca am nimerit intr-un tren plin cu copii. Si nici locurile la comun, necompartimentate, nu au ajutat; cum incepea un copil sa urle, incepeau toti. Asta a durat doar 5-6 ore

P, Costinesti - Constanta - o familie cu copil in clasa a 10-a sau a 11-a, ceva in genul. Cred ca diferenta de varsta dintre mine si sotii aia, m-au facut sa par in ochii lor o mare curiozitate, ca m-au trecut prin tot felul de intrebari de genul "de unde sunt", "unde invat", "unde ma duc", "ce sunt parintii", "ce mananc", "daca mi-e frica cand merg in club", "daca nu ma deranjeaza fumul de tigara din club"... bla bla, aveau ei diverse curiozitati. Si asta nu e tot, vazandu-ma ca fac poze cu apusul pe Techirghiol, imi spuneau ca si-au uitat acasa camera si sa le trimit eu pozele mele. Politicoasa, le-am spus sa imi dea o adresa de mail si logic ca mi-au dat id-ul de mess al fiului. Ma gandeam ca indirect, parintii aia mi-au facut lipeala cu copilul lor. :)))

P, Constanta - Costinesti - minimalisti de la Sunwaves care se asteptau sa rezolve cu nashul, dar mare le-a fost surpriza cand nashul a mai venit cu niste musafiri, adica garda si a trebuit sa pun bani cu o tipa sa plateasca macar un bilet cu amenda

P, Costinesti - Constanta - racheti cu tatuaje dubioase si briceag in mana. Ulterior, mi s-a explicat ca astia sunt simpli borfasi. Rachetii adevarati nu prea ies in evidenta, dar te pot rupe in bataie cand te astepti mai putin. Eh, de ajuns cu filosofia racket-ilor. :))

R, Constanta - Bucuresti - aici am cunoscut oameni de la Academie care facusera practica pe la mare. Ar fi o chestie sa ma trimita si pe mine facultatea vara sa tin contabilitatea in vreun club ceva pe la mare, Mania n-ar strica. :))

IC, Bucuresti - Suceava - ceva romani stabiliti in State

A, Veresti - Constanta - asta cred ca a fost cea mai palpitanta calatorie. 9 ore intr-un accelerat jegos cu compartimente de 8 locuri in care usile nu se inchid bine si nimic nu merge. Chiar ma gandesc acum, fiind vara, nu mai merge chiar atat de multa lume spre Bucuresti, sa spunem, fiindca acolo sunt garnituri mai noi. Apoi, spre mare, pe botosani - mangalia, sunt bagate doar 4 vagoane si nu cred ca ar muri sa puna niste garnituri mai ok, daca nu mai multe, ca si-asa ca e fulleala tot timpul, se merge si in picioare, se doarme si pe jos pe culoar, n-ai cum sa ajungi la baie. Si totusi botosani - mangalia e drum de 13 ore.

E inuman sa mergi 13 ore cu trenul pana la mare, chiar daca ai loc, si asta in cazul fericit in care nu exista intarzieri. Stai pe o bancheta jegoasa si lipicioasa inghesuit cu coatele de 3 persoane si inca de cativa din fata cu picioarele, ca nici nu ai unde sa te misti.

Acum sa povestesc despre calatoria in sine. Ca sa nu fac 13 ore, am zis ca il iau de la Veresti si fac doar 9. Nu am mers singura, ci cu o prietena cu care tot timpul am ghinion pe drumuri de astea lungi. De data aceasta a fost teribil, am mers 10 persoane intr-un compartiment de 8. Mie si 8 mi se pareau multi, dar 10? La un moment dat, dormeau 6 oameni pe o bancheta de 4 si se vedeau stropii de tranpiratie pe fruntile lor, dar si imbibate in textila si totusi cum incercam sa deschid un geam sau o usa, se auzea o voce ofticata de femeie ca pe ea o trage curentul. Adevaru-i ca la ce curent era acolo, puteau sa-si incarce si mobilul fetele. Pfoaaaai cate injuraturi imi treceau prin minte.

Persoanele astea de care vorbesc chiar erau de la tara. Pentru ei trecerea de la caruta la tren reprezenta un lux pe care si-l permit o data pe an. Din tot grupul ala, m-au fascinat baba supraponderala cu fiicele ei, pe care le astepta acelasi viitor, cel mai probabil, si cealalta persoana adulta, o femeie la vreo 40 de ani, as spune, cu mai mult par facial pe fata decat ambii ei fii. Avea femeia aia o mustata de zici ca era militar in termen. Dumnezeule.

Cum spuneam, pentru femeile astea, trenul reprezenta un lux. Una dintre ele chiar se descaltase sa simta podeaua cu talpile goale. Brrrrr... si mai si dormea cu fata lipita de perdeaua CFR. Ma gandesc ca eu totusi am mai mers la viata mea cu trenul si am vazut multe, de la sobolani morti si vagabonzi dormind pe bancheta pana la voma prelingandu-sa pe geam. Nu trebuie sa vad si altele ca sa imi imaginez ca pe tren poti da peste orice si totul e 110% jeg.

Nah, pana la urma, totusi copiii aratau decent, pacat de cele 2 babe care trageau familia in jos. In locul lor, mi-ar fi fost rusine sa imi aduc prietenii acasa. Cred ca deja sunt prea rea si am trecut de nivelul meu de toleranta. Ah, dar v-am mai spus ca baba aia supraponderala se scarpina in locuri mistice? Brrrr... iar cand s-au ridicat la un moment dat sa isi ia ceva din bagaj aveam maaaari emotii, mi-era frica sa nu scoata slanina cu ceapa sau ceva. Dar nu, nu, erau doar covrigei.



P, Constanta - Mangalia - Nimic notabil

A, Mangalia - Botosani - 13 ore de glorie. De cum am intrat in compartiment, 2 tipi m-au luat la intrebari "Singurica?" Eh, desi pareau ei jmecherasi, pana la urma s-a dovedit chiar ok sa cad cu ei in compartiment. In tren era fulleala, multi oameni nu aveau locuri. Insa la buzau jumatate de compartiment de la noi s-a dat jos, iar tipii au tras perdelele si cand intreba lumea daca s-a mai eliberat vreun loc ei spuneau nu, ca persoanele sunt la o tigara si asa am ajuns sa dorm lejer pe 2 locuri tot drumul, ca doar la mare nu mergi sa dormi, macar sa dormi pe tren. Profiti de jumatatea aia de zi cat mergi pe tren. :) Totusi a fost usor marlanesc, fiindca afara oameni dormeau pe jos pe culoar. Si aici intervin mai multe chestii. Daca vroiau sa fie siguri ca merg cu loc, puteau sa-si ia biletele mai devreme. Apoi, ei cand cumpara biletul, li se spune ca nu au loc. Deci isi asuma responsabilitatile. Bla bla.



Cam atat despre calatoriile pe cupoane de calatorie cu 50% reducere. Acum urmeaza 2 saptamani de stat la 476 km departare de Bucuresti. Hey now, now.

6 comentarii:

Gingerdae said...

off..eu care nu am mai fost cu trenul de nush cand am facut constanta-bucuresti 6 ore cu intarziere timp in care logic vagonul meu era singurul la care se stricase climatizarea si astfel 2 ore din drum le-am petrecut asudand, iar celelalte 4 -cand deja incepuse furtuna afara- cu aer rece ca prin minune refacut de am dardait ca un porc transat in camera frigorifica (i just love saying that :-j)

Adinaaa said...

:))) Fac acum o paralela: unii urasc cfr-ul pt ca au dormit 13 ore pe jos pe coridor in curent, iar tu ai mers 4 ore in aer conditionat prea rece in timpul verii. :)))))))

Anonymous said...

hey! si yo am mers 6 ore in tampenia aia de are conditionat, 6 ore constanta-bucuresti. punctl culminant fiind atunci cand trenul s-a decis sa faca inconjurul bucurestiului in 1ora jumate. chiar nu trebuia! oricum..imi plac pozele adinaaa ;)

Adinaaa said...

Pai pana acum facea 3 ore parca. Dar de cand au inceput sa lucreze pe linie, intr-adevar mai intai inconjoara Bucurestiul si apoi porneste spre mare, trecand prin tronsoane la care are o viteza de te poti potida jos din tren si sa mergi pe langa. Dar lasa ca intr-un an sau doi, cand teoretic se va termina, vom face 90 de minute pana la Constanta. :))

Anonymous said...

lol, e tare articolul asta... imi aminteste de "vremurile bune" cand mergeam si eu de 4-5 ori pe an cu cfr-ul :)

Adinaaa said...

La mine calatoriile astea sunt intr-o luna. :))))

Bine, e cam nasol sa mergi de la accelerat in jos. Am o pretena care a facut recent acceleratul de noapte de Brasov - Iasi si s-au furat papucii la toti din compartiment cand dormeau. Ah, si s-a dat nashu la ea intr-un mod flagrant, ca o pipaia. :)

Dar eu nu am avut probleme de-a lungul calatoriilor mele. :)