Wednesday, March 28, 2007

Claurophobia

Mergand cu metroul zilele astea, nu am putut sa nu observ expozitia de fotografii cu clovni de la Eroilor, din cadrul programului ORASUL DE SUB ORAS al Teatrului Masca si ma gandeam cat de bolnav ar fi sa aduci acolo un american.

De aici am inceput sa ma gandesc de ce au americanii probleme cu clovnii si de ce tot incercam noi sa ii copiem?

Am facut un mic research pe net si am descoperit ca intre 1972 si 1979, americanii au fost terorizati de un violator si un criminal in serie sub numele de John Wayne Gacy, cunoscut si ca Pogo the clown, deoarece venea la petrecerile copiilor costumat in clovn. A ucis 33 de baieti, iar la 28 dintre ei le-a ingropat cadavrul sub casa. Casa lui. In anii '80 au fost raportate numeroase cazuri in care clovni incercau sa ademeneasca copii cu dulciuri sau clovni care hartuiau copii in scoli. La asta se mai poate adauga Ronald McDonald :)) Da, stiu, bolnava alaturare.

Ca un mic element de trivia, NBC a folosit fosta celula a lui John Wayne Gacy pentru a filma Prison Break, iar costumul sau de clovn a fost cumparat de solistul de la Korn.

In mod surprinzator, prin anii '90 a aparut si termenul de claurofobie (frica de clovni) si se pare ca afecteaza in principal persoanele de varsta mijlocie, iar in America Centrala si de Nord s-a ajuns chiar la 'institutionalized clowning’.

In filmele din acea perioada aparea foarte des motivul clovnului, considerat in cultura americana intruchiparea anarhiei, personificarea nerationalului si o forta a naturii ce nu poate fi controlata. Cel mai cunoscut film cu clovni este IT, dupa nuvela lui Stephen King.

Stephen King’s movie IT, which featured a demented, murderous clown named Penny-Wise, did for clowns what Psycho did for showers and what Jaws did for swimming in the ocean.

Goldman, Michael. (2000) "Clowns are no laughing matter." The Toronto Star July 8

Printre cele mai invocate motive ale claurofobiei ar fi machiajul strident, nasul bombat si parul demonic colorat care ascunde identitatea purtatorului, creand impresia ca acest costum e fatada unei personalitati obscure. Ca restul fobiilor, inconstientul creeaza frica sub forma unui mecanism de aparare.


Desi nu e o fobie, in ultimii ani un motiv foarte des intalnit in filme ar fi 'psycho bunny'. Dar despre asta voi scrie cu alta ocazie. :)

3 comentarii:

Anonymous said...

ar trebui sa vezi filmul IT un horror cu un clovn. film al copilariei mele, are 2 parti si e interesant. sau a fost atunci.

Adinaaa said...

Da, ma gandeam si eu sa-l vizionez la varsta asta.
Cand eram mica, eu ma uitam la ET, nu la IT. :)))

Anonymous said...

cand erai tu mica eu eram mai mare :))) asa ca am putut sa il vad :D acum daca vrei sa te sperii iti recomand niste animeuri. doar alea pot fi mai terifiante/groaznice. filmele sunt prea desene animate.